Woning m2/m3: 200 m2
Bouwjaar: 1970
Bewoners: 3
Warmtepomp: Alpha-innotec LWD70 230V
Pieklast: Warmtepomp
Tapwater verwarming: Warmtepomp
Zonnepannelen: n.n.b.
Gasverbruik voor: 2500 m3
Gasverbruik na:

De ketel is op leeftijd en zij kiezen er voor deze niet te vervangen maar direct een luchtwarmtepomp te plaatsen. Op zolder komt een tapwaterboiler te staan. Samen met onze partner WARP systems ontwierpen wij een vloerverwarming met een opbouwhoogte van slechts 13 mm.

De warmtepomp verwarmt ’s winters het huis en ’s zomers het zwembad.

Woning m2/m3: 200 m2
Bouwjaar: 1847
Bewoners: 2
Warmtepomp: Alpha-innotec 7,7 kW luchtwarmtepomp
Pieklast: Gasketel
Tapwater verwarming: met de Warmtepomp
zonnepanelen: 15
Gasverbruik voor: 3500m3 per jaar
Gasverbruik na: 400m3 per jaar

Een monument heeft vaak weinig mogelijkheden voor het aanbrengen van isolatie; continu verwarmen met hernieuwbare energie is de beste manier om de gevel te conserveren. Mijn advies was het aantal radiatoren uit te breiden en het plaatsen van een kleine warmtepomp.

Leen wilde meteen naar energieneutraal, want “dat is toch het beste wat je kan doen”. In plaats van de kleine warmtepomp, was zijn nadrukkelijke wens een warmtepomp te selecteren de ook het tapwater kan verwarmen. Wij zijn uitgekomen op een Alpha-innotec 7,7 kW warmtepomp met boilervat. Het boilervat en alle regeltechniek, is geplaats in de bijkeuken.

In het later aangebouwde achter gedeelte was ’s winters, volgens Leen’s vrouw Hella, niet te zitten. Hier hebben we tegen de zijmuur van de keuken een knuffelmuur gemaakt, welke nadien onzichtbaar is afgestuct. Verder is de capaciteit van de convectorputten verdubbeld en is de kruipruimte is geïsoleerd met Tonzon folie. Op het dak zijn onlangs 12 zonnepanelen geplaats en er komen er nog 6 op het dak van de schuur.

De bediening van alles gaat via de smartphone. “En, hoe voelt het nu?", vroeg ik Leen onlangs. We hadden net uitgerekend dat de afgelopen winter slechts 400 m3 gas was verbruikt. ”Die warmtepomp en de knuffelmuur doen het geweldig! Het is hier in 150 jaar nog nooit zo comfortabel geweest!”

Woning m2/m3:
Bouwjaar: 1895
Bewoners: 1
Warmtepomp: Techneco Elga
Pieklast: via de Gasketel
Tapwater verwarming: via de gasketel
zonnepanelen: 6
Gasverbruik voor: 2500m3
Gasverbruik na: 600m3

Marjan’s huis grenst aan het fietsenschuurtje van Dirk. We waren al bezig met het energieneutraal maken van het huis van Marjan. De winter ervoor hebben we de woning naar lage temperatuurverwarming gebracht en zijn voorzetramen geplaatst. We dachten daarbij ook aan een luchtwarmtepomp.

In plaats van de warmtepomp in de tuin te plaatsen, hebben we deze gecombineerd met de afblaas van de koelcel van Dirk. Bij een buitentemperatuur van -10 C is de uitblaas van de koelcel 15 graden. Door dit te combineren met de warmtepomp is de efficiency spectaculair!

Het gasverbruik is met 80% teruggebracht. Noblesse oblige! Dit idee heeft meegedongen naar de P-Nuts awards als ‘mooiste burgerinitiatief’.

Woning m2/m3: 200m2
Bouwjaar: 1912
Bewoners: 3
Warmtepomp: Techneco Elga
Pieklast: via de Gasketel
Tapwater verwarming: Luchtwarmtepomp verwarmt de Boiler Aqua 245L
zonnepanelen: 14
Gasverbruik voor: 2000m3
Gasverbruik na: 200m3

Er was al besloten tot het na-isoleren van het bestaande dak en het plaatsen van zonnepanelen. Wij kozen voor twee warmtepompen: één voor ruimteverwarming en één voor warm tapwater.

In de nieuwe ruimte is inmiddels een badkamer gekomen. De ventilatielucht van de badkamer wordt gemonitord met sensoren om niet onnodig veel warmte weg te gooien. De ventilatielucht passeert een warmtepomp boiler, welke warmte onttrekt voor het maken van douchewater.

De ruimte is met zowel stralingspanelen als JAGA convectoren ingericht. Met de JAGA convectoren kan ook worden gekoeld.

De achterpui is vervangen. De capaciteit van de convectorput in de woonkamer is met 30% vergroot met een JAGA DBE uitbreiding. Wat ooit was bedacht als extra kamer, is uiteindelijk de energiecentrale geworden voor het hele huis.

Woning m2/m3: 3000m3
Bouwjaar: 1920
Bewoners: 2, echtpaar
Warmtepomp: 20 kW Techneco Toros met 16 kW verticale bodemwisselaars
Pieklast: 30kW, naverwarming met gas
Tapwater verwarming: Warmtepomp verwarmt het 250L boilervat
zonnepanelen: 50 x 265 Solar
Gasverbruik voor: 8000m3
Gasverbruik na: minder dan 750m3

De loods is gebombardeerd geweest in de Tweede Wereldoorlog en momenteel vindt onderzoek plaats naar blindgangers en nog niet ontplofte munitie.

Om de woning te verwarmen is een warmtepomp berekend van 20 kW. Er is gekozen voor een bodemgebonden warmtepomp. De lucht boven zee is weliswaar relatief warm, maar zeelucht bevat veel zout wat nadelig is voor de levensduur van een luchtwarmtepomp. Het Kierbesluit van het Haringvliet maakt dat voor de deur van de villa ook zout water zal gaan stomen.

Door de Natura 2000 status is het lastig geweest een juiste plek te inden voor de verticale bronnen. Door de bijzonder smalle boorstelling van Albreco is het gelukt aan de achterkant van het gebouw, op het zogenaamde bunkerterrein, extra bronnen te maken.

Op het hoogste dak is een elektrische installatie van 50 zonnepanelen gerealiseerd. Hiermee kan het volledige eigen verbruik, inclusief de warmtepomp worden opgewekt.