Woning m2/m3: 1000 m3
Bouwjaar: 2015
Bewoners: 5
Warmtepomp: Alpha-innotec LWD 70 lucht-warmtepomp
Pieklast: Elektrische naverwarming en houtkachel
Tapwater verwarming: Zonneboiler
Zonnepannelen: 12 x 280 Wp
Gasverbruik:

Helaas werd de aanvankelijke permissie voor een bodem gebonden warmtepomp ambtelijk herzien; uiteindelijk kozen we voor een lucht warmtepomp in de tuin en een zonneboiler. Bijzonder is dat uit de lucht van de WTW door de warmtepomp nog eens het laatste beetje warmte wordt teruggewonnen. Door alle beschikbare bronnen te combineren functioneert dit huis als een eigen warmtenet.

De woning heeft vijf etages en is voorzien van een regendouche. Er zijn daarom twee tapwatervoorzieningen: één boiler beneden en één kleine boiler boven. Straks zijn er bijna geen wachttijden voor warm tapwater.

De woning kijkt uit over de werf van Simon Rhebergen en over het IJ… Ad doet ontzettend veel zelf en is net zo perfectionistisch als wij.

Woning m2/m3: 1200 m3
Bouwjaar: 2015
Bewoners: 5
Warmtepomp: Alpha-innotec Alterra SWC 102
Pieklast: 16 kW
Tapwater verwarming: Warmtepomp verwarmt 500L boiler; elektrische ondersteuning voor snelle opwarming wanneer er gasten zijn
Zonnepannelen: 30 x 280 Wp
Gasverbruik:

De investering paste ruim binnen zijn budget. Dennis werd enthousiaster over nog meer duurzame toepassingen en dat ging zelfs zover dat ik hem budgetair moest afremmen. Ik moest mijn uiterste best doen om mìnder te verkopen. Zoals het vaak gaat bij zelfbouw mondt aannemerij vanzelf uit in vriendschap.

Woning m2/m3: 1200 m3
Bouwjaar: 2015
Bewoners: 5
Warmtepomp: Alpha-innotec Alterra SWC 102
Pieklast: 16 kW
Tapwater verwarming: Warmtepomp verwarmt 500L boiler; elektrische ondersteuning voor snelle opwarming wanneer er gasten zijn
Zonnepannelen: 30 x 280 Wp
Gasverbruik:

Gekozen is voor een bodemgebonden warmtepomp, het nieuwste mode van Alpha-innotec. Omdat wij geen circulatieleiding wilden, is gekozen voor een 500 liter boiler die centraal tussen alle badkamers is opgesteld; hiervoor is een aparte ruimte ontworpen naast het trappenhuis, in het midden van de woning. Hierdoor zijn naar alle badkamers bijna geen wachttijden voor warm water.

Woning m2/m3: 250m2 / 750m3 met enkele badkamer
Bouwjaar: 2014
Bewoners: Gezin
Warmtepomp: 7,7 kW Alpha Innotec LWD70A, alleen verwarmen.
Pieklast: Evt. elelktrische naverwarming
Tapwater verwarming: 190L met elektrisch element voor snelle opwarming
zonnepanelen: 8 x 265 Solar
Gasverbruik:

Buiksloterham kenmerkt zich doordat verschillende bewoners werkzaam zijn in de creatieve industrie. Zij staan zeer open voor zaken als ‘energieneutraal’ en autonoom. De eerste bewoners zijn over het algemeen letterlijk zelf-bouwers. De bewoner van deze woning is zelf architect.

Voor ruimteverwarming is gebruik gemaakt van een zeer efficiënte luchtwarmtepomp op het dak van de woning. Het principe is dat in Amsterdam ’s winters voldoende warmte uit de lucht is te halen voor het verwarmen van deze zeer goed geïsoleerde en slim doordachte woning.

Woning m2/m3:
Bouwjaar: 2015
Bewoners: 2
Warmtepomp: NNB
Pieklast: Zonneboiler, elektrische naverwarming
Tapwater verwarming: Zonneboiler en warmtepomp
zonnepanelen:
Gasverbruik:

En een bijzonder ontwerp werd het. Onder in de woning ligt inmiddels een 7,5 m3 grijswatertank waarin regenwater wordt opgevangen. Overtollige warmte van het dak wordt opgeslagen in een 1000L boilervat. In de winter vormen twee pelletkachels de back-up. Koeling wordt gerealiseerd met horizontale sondes in de bodem van de beschutte binnentuin.

De woning wordt momenteel gebouwd en is onderwerp in verschillende TV programma’s.

http://frankalsema.strikingly.com