Woning m2/m3: 2500m3
Bouwjaar: rond 1900
Bewoners: 2
Warmtepomp: Alpha-innotec 9,5 kW lucht-warmtepomp
Pieklast: met de Houtkachel
Tapwater verwarming: Warmtepomp verwarmt 190L buffervat
zonnepanelen: 35
Olieverbruik voor: 6 olietank vullingen per jaar
Olieverbruik na: Olietank is verwijderd

De boerderij werd gestookt met een oliekachel. Die kachel stonk. De olietank dreigde te gaan lekken, en de petroleumvulling ging steeds meer in de papieren lopen.

Samen vonden we een oplossing in de zeer krachtige Alpha-innotec 9,5 kW luchtwarmtepomp. Deze zal het woonhuis en de voormalige stal gaan verwarmen, en zorgen voor het douchewater. Omdat de boerderij midden in de natuur ligt is er geen warmte van aangrenzende gebouwen. In de koudste weken in het jaar zal de huidige houtkachel in de voorkamer nog af en toe aan gaan. En natuurlijk voor de gezelligheid!

Woning m2/m3: 40 m2/100m3
Bouwjaar: 1975
Bewoners: 1-2 personen
Warmtepomp: Toros 3 Bodem-warmtepomp
Pieklast: Elektrisch
Tapwater verwarming: warmtepomp
Zonnepanelen: 10 Zonnepanelen
Gasverbruik voor: Oliekachel
Gasverbruik na:

We zijn aan de slag gegaan. En hoe. De warmtepomp moest in twee delen worden gezaagd om onder de vloer te kunnen staan. In overleg met de fabrikant hebben wij de warmtepomp gedemonteerd, met behoud van garantie.

Voor de boring in de achtertuin werden rijplaten gelegd om het wandelpad te beschermen. De kleinste boorstelling die we konden vinden paste nèt in de achtertuin. Als alle zand en aarde zijn opgeruimd, is de tuin veranderd in een energiebron die groot genoeg is om een heel nieuwbouwhuis te verwarmen!

In de nieuwe situatie hoeft de woonark bovendien nooit meer winterklaar te worden gemaakt en kan met wifi op elk moment de temperatuur worden gecontroleerd...